Het Vervolg

Het Vervolg is een kleinschalige, gesloten zorgeenheid die zich richt op de ondersteuning van personen met een ernstige psychische kwetsbaarheid die zich in een subacute crisis bevinden. Deze personen zijn de controle over hun leven kwijtgeraakt. Er doen zich problemen voor op verschillende levensdomeinen. Zorgvragers kunnen enerzijds doorstromen vanuit de HIC wanneer er geen acuut gevaar meer bestaat voor zichzelf of voor anderen en er geen 1 op 1 begeleiding meer nodig is. Daarnaast kunnen ook zorgvragers vanuit andere zorgeenheden op Het Vervolg terecht voor opschaling van zorg. De nood aan structuur en de veiligheid van een gesloten deur zijn bepalend voor de opname indicatie. Binnen Het Vervolg bieden we ten slotte ook de mogelijkheid tot een detox opname van 14 dagen.

De opnameduur is afhankelijk van de noden van de zorgvrager. Het Vervolg is een schakel binnen het intern zorgtraject voor personen met een ernstig psychische kwetsbaarheid. Vanuit onze zorgeenheid kan doorverwezen worden naar een open zorgeenheid of er kan gewerkt worden aan een terugkeer naar de thuissituatie.


Onze Visie

Het doel van de opname is een verdere stabilisatie van de crisissituatie. De nadruk ligt op veiligheid en het herwinnen van autonomie en waardigheid. Samen met de zorgvrager worden de noden en wensen in kaart gebracht en kan er ondersteuning en zorg op maat geboden worden.


Therapeutisch kader

Deze zorgeenheid werkt aan de hand van het ART model. ART staat voor Active Recovery Triade. Tijdens de opname richten we ons op herstel binnen en van de triade (hulpverlener, zorgvrager, naaste). Naasten spelen vaak een belangrijke rol binnen het herstelproces. Zij kunnen het herstel bevorderen, maar ook belemmeren. Aandacht hebben voor de naasten van de zorgvrager is daarom belangrijk. Samen met de zorgvrager gaan we bekijken welke personen een positieve rol kunnen opnemen en hoe we hen kunnen betrekken bij de opname. Een open en herstel ondersteunende omgeving en bejegening vormen de basis van de zorgeenheid. (van Mierlo, et al., 2020)

We werken aan de hand van het stepped care principe. Dit houdt in dat we onze zorgvragers de meest passende en minst intensieve zorg proberen te bieden. Binnen onze zorgeenheid hebben we de mogelijkheid om de zorg op- en af te schalen op basis van de noden van onze zorgvragers. We willen de zorg zoveel mogelijk laten aansluiten bij hun wensen en noden. Voor zorgvragers die zich nog in een subacute crisis bevinden leggen we de focus op een duidelijke dagstructuur, het aanleren van crisisvaardigheden en het verbeteren van de zelfzorg. Vervolgens richten we ons op het herstel van het functioneren van de zorgvrager op de verschillende levensdomeinen.

Omdat herstel een actief en individueel proces is, vormen de persoonlijke doelen, waarden en normen van de zorgvrager het uitgangspunt. De medewerkers gaan een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie aan met de zorgvrager. Zij gaan actief op zoek naar de mogelijkheden, krachten en onvervulde behoeften van de zorgvrager en zijn triade opdat deze zelf de regie over zijn hersteltraject kan opnemen. Samen met de zorgvrager probeert de medewerker de zorgvraag helder te krijgen en worden er hersteldoelen opgesteld om ondersteuning op maat van de zorgvrager te bieden. (Mentalis, 2016)

Presentie van het team is hierbij belangrijk. Presentie is een houding van betrokkenheid, aandacht en nabijheid waarbij de medewerker actief luistert naar het verhaal van de zorgvrager zonder vooroordelen of aannames. Op de zorgeenheid wordt een veilige omgeving gecreƫerd waarbinnen de zorgvrager zich gehoord en gezien voelt.

Binnen de zorgeenheid wordt er eveneens ingezet op ervaringsdeskundigheid. Ervaringsdeskundigen kunnen aan de hand van hun eigen ervaring een belangrijke bijdrage leveren aan het herstelproces van de zorgvrager en de brug vormen tussen de zorgvrager en het team. (Van Regenmortel, 2009)


Heb je vragen?

Wilbert Joosten
Verpleegkundig leidinggevende
Het Vervolg

Waar bent u naar opzoek?

Privacy & cookies
Lees onze privacyverklaring om meer te weten te komen over hoe we jouw persoonlijke gegevens beschermen.

Tijdelijk niet bereikbaar via onze hoofdingang

TEST TEST TEST