Geplaatst op

Een nieuw rookbeleid voor OPZC Rekem

Door de overheid is er een nieuwe wetgeving rond roken vastgesteld. Vanaf 1 januari 2025 geldt er een rookverbod binnen een perimeter van 10 meter rondom de in- en uitgangen van zorginstellingen. Dit zal zo ook worden doorgevoerd aan de in- en uitgangen van campus Rekem en campus Lanaken bij OPZC Rekem.

Maar we gaan verder dan dat. Bij OPZC Rekem staat gezondheid centraal, zowel geestelijk als lichamelijk. We streven ernaar om niet alleen de gezondheid van onze zorgvragers te bevorderen, maar ook die van onze medewerkers, bezoekers en naasten, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen,… 

Project gezondheid: vier thema’s 

In het kader van deze visie, is er in 2023 een project opgestart dat zich richt op de lichamelijke gezondheid. Een gezond lichaam en een gezonde geest gaan hand in hand en versterken het herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Binnen dit project richten we ons op vier thema’s: gezonde voeding, beweging, medicatiebeleid en roken. Elk thema wordt zorgvuldig aangepakt om de gezondheid van zowel medewerkers als zorgvragers te verbeteren. 

Voor het thema roken is het ontwikkelen van een nieuw rookbeleid een cruciale stap. Ons doel is om rookvrije zorg te realiseren. Het traject dat hierin gevolgd wordt voor zorgvragers loopt trager dan dat voor medewerkers.

Huidige en toekomstige stappen 

Voor medewerkers 

In 2024 ligt de focus op bewustwording en ondersteuning van medewerkers die willen stoppen met roken. Roken is alleen nog toegestaan tijdens pauzes, op beperkte plaatsen buiten de zorgzones en buiten het zicht van zorgvragers. Vanaf 1 januari 2025 geldt er een volledig rookverbod op de gehele campus in Rekem en Lanaken voor medewerkers en externen. 

Voor zorgvragers 

Dit volledig rookverbod geldt nog niet voor zorgvragers. Voor hen richten we ons in 2025 op het creëren van draagvlak en starten we proefprojecten om bepaalde zones rookvrij te maken. Omdat zien roken, doet roken is ervoor gekozen dat zorgvragers vanaf 2026 enkel mogen roken op aangewezen plekken zoals rookabri’s op de campus en afgesproken plekken binnen de zorgeenheden. Dit wordt in samenwerking met de zorgvragers uitgewerkt, zodat zij inspraak hebben. 

Ondersteuning bij stoppen met roken 

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe rookbeleid is de ondersteuning die we bieden aan rokers die willen stoppen. We hebben nu een eigen tabakoloog in huis die zowel medewerkers als zorgvragers helpt in hun rookstopproces. Medewerkers kunnen deelnemen aan groepssessies, terwijl zorgvragers een individueel traject volgen. 

Samen vooruit naar rookvrije zorg 

OPZC Rekem streeft geleidelijk naar rookvrije zorg, omdat gezondheid centraal staat en een rookverslaving daar niet bij past. We zetten ons in voor een gezondere toekomst voor iedereen binnen onze zorginstelling. Samen voor gezondheid, zorgen doen we samen.

Waar bent u naar opzoek?

Privacy & cookies
Lees onze privacyverklaring om meer te weten te komen over hoe we jouw persoonlijke gegevens beschermen.

Jobbeurs 24.10.24

Interesse om te werken in de geestelijke gezondheidszorg? Kom op donderdag 24 oktober naar onze jobbeurs. We ontvangen je met open armen om 18u00! Werk je al of studeer je nog? Iedereen is welkom!