KeFor

Het Kenniscentrum Forensisch Psychiatrische Zorg (KeFor) werd op 15 september 2009 opgericht binnen OPZC Rekem. Dit centrum staat in voor het uitvoeren, initiëren en begeleiden van onderzoek binnen de diverse forensische (piloot)projecten in Vlaanderen en beantwoordt daarmee aan de vraag naar wetenschappelijke sturing en evaluatie van dit specifieke werkdomein. Onderzoeksdomeinen zijn forensische diagnostiek, risicotaxatie, behandeling en resocialisatie van delinquenten met een psychische stoornis. De kerntaak is het uitwerken en realiseren van onderzoeksvoorstellen, al dan niet in samenwerking met (buitenlandse) academische en klinische organisaties. Wetenschappelijke toetsing van deze protocollen gebeurt door een multidisciplinair wetenschappelijk comité, vertegenwoordigd door experts werkzaam in België en Nederland.

KeFor wordt financieel ondersteund door OPZC Rekem en voert gesubsidieerd onderzoek uit in opdracht van de federale en Vlaamse overheid.

KeFor bestaat uit een multidisciplinair team met ervaring binnen zowel de hulpverlening als de justitiële sector.


Onderzoeksprojecten

Lopende onderzoeksprojecten

Archief


Publicaties


Partners

Voor de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek, werkt KeFor regelmatig samen met een aantal partners. Uiteraard staan we steeds open voor nieuwe samenwerkingen. U kan ons hiervoor steeds contacteren via de gegevens op de contactpagina.


Manual Vrag

Het inschatten van de kans op terugval in delictgedrag is dagelijkse praktijk binnen de forensisch (psychiatrische) zorg. Dat deze voorspellingen accurater zijn middels het gebruik van empirisch gefundeerde risicotaxatielijsten is in onderzoek veelvuldig aangetoond. Het aanbod van Nederlandstalige gestandaardiseerde en gevalideerde instrumenten blijft echter beperkt. Met de vertaling van (de tweede versie van) de Violence Risk Appraisal Guide (VRAG; Harris, Rice, & Quinsey, 1993; Quinsey, Harris, Rice, & Cormier, 2006), een Canadees instrument dat internationaal goede resultaten behaalt, wordt het instrumentarium voor de clinicus uitgebreid met een actuarieel instrument. Hoewel enkel beroep wordt gedaan op statische risicofactoren, zijn we van mening dat het gebruik ervan zijn nut kan hebben bij de bepaling van het basisrisico. Hierdoor wordt een efficiënte verdeling van middelen mogelijk. Vervolgens kan een meer dynamische risicotaxatie ingezet worden ter ondersteuning van de klinische interventies om zo de doorstroom naar een minder beveiligde omgeving te verzekeren.

Waar bent u naar opzoek?

Privacy & cookies
Lees onze privacyverklaring om meer te weten te komen over hoe we jouw persoonlijke gegevens beschermen.

Jobbeurs 24.10.24

Interesse om te werken in de geestelijke gezondheidszorg? Kom op donderdag 24 oktober naar onze jobbeurs. We ontvangen je met open armen om 18u00! Werk je al of studeer je nog? Iedereen is welkom!